Православный церковный календарь. Месяцеслов
Церковь почитает и вспоминает
Свт. Кирилла, архиеп. Александрийского (444). Прп. Кирилла, игумена Белоезерского (1427). Прав. Алексия Московского (1923).
Прп. Александра, игумена Куштского (1439). Мцц. Феклы, Марфы и Марии в Персии (346).
Обре́́тение мощей прп. Рафаила Шейченко исп. (2005).
Чтение за Богослужением
Р и м . , 1 0 7 з а ч . , X I , 2 5 – 3 6 . М ф . , 4 4 з а ч . , X I I , 1 – 8 . П р п . ( п о д з а ч а л о ) : Г а л . , 2 1 3 з а ч . , V , 2 2 – V I , 2 . Л к . , 2 4 з а ч . , V I , 1 7 – 2 3 < b r > < s m a l l c l a s s = " t e x t - m u t e d " > Ч т е н и я п р п . К и р и л л а Б е л о е з е р с к о г о ч и т а ю т с я , е с л и е м у с о в е р ш а е т с я с л у ж б а . < / s m a l l > . С в т . : Е в р . , 3 3 4 з а ч . , X I I I , 7 – 1 6 . М ф . , 1 1 з а ч . , V , 1 4 – 1 9 . .Тропарь святителя Кирилла Александрийского, глас 8:
Правосла́вия наста́вниче, благоче́стия учи́телю и чистоты́,/ вселе́нныя свети́льниче, архиере́ев богодухнове́нное удобре́ние,/ Кири́лле прему́дре, уче́ньми твои́ми вся просвети́л еси́, цевни́це духо́вная,// моли́ Христа́ Бо́га спасти́ся душа́м на́шим.
Кондак святителя Кирилла Александрийского, глас 6:
Бе́здну нам уче́ний богосло́вия источи́л еси́/ я́ве от исто́чник Спа́совых,/ е́реси погружа́ющую,/ блаже́нне Кири́лле,/ и ста́до невреди́мо от треволне́ний спаса́ющую,/ страна́м бо всем наста́вник, преподо́бне,// я́ко Боже́ственная явля́я.
Тропарь преподобного Кирилла Белоезерского, глас 1:
́Яко крин, в пусты́ни дави́дски процве́л еси́, о́тче Кири́лле,/ злостра́стия те́рние искореня́я,/ и собра́л еси́ в ней учени́к мно́жество,/ стра́хом Бо́жиим и уче́нием твои́м наставля́емых,/ и́хже и до конца́, я́ко чадолюби́вый оте́ц,/ не оста́вил еси́, посеща́я, да вси вопие́м:/ сла́ва Да́вшему ти кре́пость,/ сла́ва Венча́вшему тя,// сла́ва Де́йствующему тобо́ю всем исцеле́ния.
Кондак преподобного Кирилла Белоезерского, глас 8:
́Яко преоби́дев тле́нная и до́лу влеку́щая мудрова́ния, о́тче,/ к Вы́шнему тече́нию ра́достно устреми́лся еси́,/ и та́мо со святы́ми Пресвяте́й Тро́ице предстоя́,/ моли́ от враг сохрани́тися ста́ду твоему́,/ я́ко да свято́е твое́ успе́ние пра́зднующе, вопие́м:// ра́дуйся, преблаже́нне Кири́лле, о́тче наш.
Призывая людей следовать дисциплине поста, Святая Церковь определяет его смысл и цель в перемене человеческого сердца. Именно перемена нашего внутреннего состояния от худшего к лучшему и является истинным предназначением поста. Все остальное, что сопровождает постное поприще, суть средства для достижения главной цели — внутреннего преображения человека. Это и молитва, и воздержание от скоромной пищи, и особый образ жизни, оберегающий наше сознание от мирских развлечений и возгревающий в нас потребность в покаянии, — таковы средства, при поддержке которых обретается благотворное изменение человеческого духа.
Неделя 4-я по Пятидесятнице. Глас 3-й.
через 1 день, 24 июня 2018 г.