Православный церковный календарь. Месяцеслов
Церковь почитает и вспоминает
Апостолов Варфоломея и Варнавы (I).
Прп. Варнавы Ветлужского (1445). Перенесение мощей прп. Ефрема Новоторжского (1572).Собор преподобных отцов Псково-Печерских (переходящее празднование в Неделю 4-ю по Пятидесятнице).
Иконы Божией Матери, именуемой «Достойно есть» («Милующая») (X).
Чтение за Богослужением
У т р . – Е в . 4 - е , Л к . , 1 1 2 з а ч . , X X I V , 1 – 1 2 . Л и т . – Р и м . , 9 3 з а ч . , V I , 1 8 – 2 3 . М ф . , 2 5 з а ч . , V I I I , 5 – 1 3 . А п п . : Д е я н . , 2 8 з а ч . , X I , 1 9 – 2 6 , 2 9 – 3 0 . Л к . , 5 1 з а ч . , X , 1 6 – 2 1 < b r > < s m a l l c l a s s = " t e x t - m u t e d " > Е с л и с о в е р ш а е т с я п о л и е л е й н а я с л у ж б а в ч е с т ь и к о н ы Б о ж и е й М а т е р и , и м е н у е м о й « Д о с т о й н о е с т ь » , т о н а л и т у р г и и – ч т е н и я д н я и Б о г о р о д и ц ы : Ф л п . , 2 4 0 з а ч . , I I , 5 – 1 1 . Л к . , 5 4 з а ч . , X , 3 8 – 4 2 ; X I , 2 7 – 2 8 . Е с л и с о в е р ш а е т с я п о л и е л е й н а я с л у ж б а в ч е с т ь С о б о р а п р е п о д о б н ы х о т ц о в П с к о в о - П е ч е р с к и х , т о н а л и т у р г и и – ч т е н и я д н я и п р е п о д о б н ы х : Г а л . , 2 1 3 з а ч . , V , 2 2 – V I , 2 . Л к . , 2 4 з а ч . , V I , 1 7 – 2 3 . < / s m a l l > .Тропарь воскресный 3-го гласа:
Да веселя́тся Небе́сная,/ да ра́дуются земна́я,/ я́ко сотвори́ держа́ву/ мы́шцею Свое́ю Госпо́дь,/ попра́ сме́ртию смерть,/ пе́рвенец ме́ртвых бысть;/ из чре́ва а́дова изба́ви нас,// и подаде́ ми́рови ве́лию ми́лость.
Кондак воскресный 3-го гласа:
Воскре́сл еси́ днесь из гро́ба, Ще́дре,/ и нас возве́л еси́ от врат сме́ртных;/ днесь Ада́м лику́ет,/ и ра́дуется Е́ва,/ вку́пе же и проро́цы с патриа́рхи воспева́ют непреста́нно// Боже́ственную держа́ву вла́сти Твоея́.
Тропарь апостолов, глас 3:
Апо́столи святи́и,/ моли́те Ми́лостиваго Бо́га,/ да прегреше́ний оставле́ние// пода́ст душа́м на́шим.
Кондак апостола Варфоломея, глас 4:
Яви́лся еси́ вели́кое со́лнце вселе́нней/ уче́ний сия́ньми и чуде́с стра́шных,/ световодя́ почита́ющия тя,/ Варфоломе́е,// Госпо́день апо́столе.
Кондак апостола Варнавы, глас 3:
Госпо́день был еси́ всеи́стинный служи́тель,/ апо́столов же яви́лся еси́ седми́десятих пе́рвый,/ озари́л еси́ и с Па́влом про́поведь твою́,/ всем возвеща́яй Христа́ Спа́са,/ сего́ ра́ди песнопе́нии// боже́ственную па́мять твою́, Варна́во, соверша́ем.
Тропарь Божией Матери пред иконой Ее «Достойно есть», глас 4:
Отце́в все Афо́нское мно́жество,/ собери́теся, ве́рно пра́зднующе,/ днесь ра́дующеся и све́тло восклица́юще все в весе́лии,/ Бо́жия бо Ма́терь ны́не от А́нгела пресла́вно воспева́ется.// Те́мже, я́ко Богоро́дицу, при́сно Сию́ сла́вим.
Ин тропарь Божией Матери пред иконой Ее «Достойно есть», глас 4:
Притеце́м ве́рнии, со дерзнове́нием/ к Ми́лующей Цари́це Богоро́дице/ и уми́льно воззове́м к Ней:/ низпосли́ на ны ми́лости Твоя́ бога́тыя:/ Це́рковь на́шу сохрани́,/ лю́ди во благоде́нствии соблюди́,/ зе́млю на́шу изба́ви от вся́каго обстоя́ния,/ мир да́руй ми́рови// и спасе́ние душа́м на́шим.
Кондак Божией Матери пред иконой Ее «Достойно есть», глас 4:
Пра́зднует днесь весь Афо́н,/ я́ко песнь прия́т от А́нгела чу́дно Тебе́, Чи́стей Богома́тери,// Ю́же вся тварь чтит, сла́вящи.
Величание Божией Матери:
Досто́йно есть/ велича́ти Тя, Богоро́дице,/ честне́йшую Херуви́м/ и сла́внейшую// без сравне́ния Серафи́м.
Тропарь преподобных отцов Псково-Печерских, глас 6:
Собо́р святы́х Пско́во-Пече́рских днесь почти́м, / в де́брех лесны́х оби́тель чу́дную основа́вших, / и, я́ко кри́ны, доброде́тельми процве́тших, / и лю́дем пра́вый пу́ть богоподо́бия указа́вших, / мо́лят бо Го́спода // ми́ру мир дарова́ти и ве́лию ми́лость.
Кондак преподобных отцов Псково-Печерских, глас 2:
Тебе́, Богоро́дице / и Де́ве Чи́стей, за вся лю́ди Бо́га умоля́ющей, / оби́тель Пско́во-Пече́рская / святы́х свои́х, я́ко дар, днесь прино́сит, / Твои́х же даро́в бога́тство кто испове́сть, // я́ко и в рай возвела́ еси́ отцы́ на́ша.
Способность зреть свои грехи и видеть себя как бы со стороны, замечать свои дурные поступки, ошибки, прегрешения против заповедей Божиих — все это признаки здоровой духовной жизни человека. Действительно, несть человек, иже жив будет и не согрешит. И по собственной слабости своей, и по силе обуревающих нас страстей и искушений мы можем оступаться и впадать во грехи. Но очень важно, созерцая эти свои грехи, близко различая их и осуждая, в искренности сердца сознавать свою вину пред Богом, отнюдь не стараться поскорее забыть содеянного нами, сокрушенно каяться на исповеди, дабы очистить душу свою и неосужденно приступить к Чаше Господней. Ведь Спаситель пришел в этот мир призвать не праведников, но грешников к покаянию, о чем свидетельствует Евангелие (Мф. 9, 13; Мк. 2, 17).
Седмица 5-я по Пятидесятнице.
завтра, 25 июня 2018 г.