Православный церковный календарь. Месяцеслов

15 июня 2018 г. / 28 июня 2018 г., Четверг17 июня 2018 г. / 30 июня 2018 г., Суббота
16 июня 2018 г. / 29 июня 2018 г., Пятница

Церковь почитает и вспоминает

Свт. Тихона, еп. Амафунтского (425). Прп. Тихона Медынского, Калужского (1492).Прп. Тихона Луховского, Костромского, чудотворца (1503). Прп. Моисея Оптинского (1862).

Перенесение мощей свт. Феофана, Затворника Вышенского (2002).

Сщмч. Тигрия пресвитера и мч. Евтропия чтеца (ок. 404).

Сщмчч. Гермогена, еп. Тобольского, Ефрема Долганева, Михаила Макарова, Петра Корелина пресвитеров и мч. Константина Минятова (1918).

Чтение за Богослужением

У т р . И н . , 3 5 з а ч . ( о т п о л у ' ) , X , 1 9 < b r > < s m a l l c l a s s = " t e x t - m u t e d " > Ч т е н и я с в т . Ф е о ф а н а ( н а у т р е н е и л и т у р г и и ) ч и т а ю т с я , е с л и е м у с о в е р ш а е т с я с л у ж б а . Е с л и с о в е р ш а е т с я с л а в о с л о в н а я с л у ж б а п р п . Т и х о н а К а л у ж с к о г о и л и п р п . Т и х о н а Л у х о в с к о г о , т о н а л и т у р г и и ч т е н и я д н я и п р е п о д о б н о г о : Г а л . , 2 1 3 з а ч . , V , 2 2 V I , 2 . Л к . , 2 4 з а ч . , V I , 1 7 2 3 . < / s m a l l > . Л и т . Р и м . , 1 2 0 з а ч . , X V I , 1 1 6 . М ф . , 5 0 з а ч . , X I I I , 3 9 . С в т . : Е в р . , 3 1 8 з а ч . , V I I , 2 6 V I I I , 2 . И н . , 3 6 з а ч . , X , 9 1 6 . .
Тропарь святителя Феофана:

Правосла́вия наста́вниче,/ благоче́стия учи́телю и чистоты́,/ Вы́шинский подви́жниче, святи́телю Феофа́не богому́дре,/ писа́ньми твои́ми сло́во Бо́жие изъясни́л еси́/ и всем ве́рным путь ко спасе́нию указа́л еси́,// моли́ Христа́ Бо́га спасти́ся душа́м на́шим.

Кондак святителя Феофана:

Богоявле́нию тезоимени́тый,/ святи́телю Феофа́не,/ уче́ньми твои́ми мно́ги лю́ди просвети́л еси́,/ со А́нгелы ны́не предстоя́ Престо́лу Святы́я Тро́ицы,// моли́ непреста́нно о всех нас.

Тропарь святителя Тихона Амафунтского, глас 1:

Пусты́нный жи́тель, и в телеси́ а́нгел,/ и чудотво́рец яви́лся еси́, богоно́се о́тче наш Ти́хоне,/ посто́м, бде́нием, моли́твою Небе́сная дарова́ния прии́м,/ исцеля́еши неду́жныя и ду́ши ве́рою притека́ющих ти./ Сла́ва Да́вшему тебе́ кре́пость,/ сла́ва Венча́вшему тя,// сла́ва Де́йствующему тобо́ю всем исцеле́ния.

Кондак святителя Тихона Амафунтского, глас 3:

В по́стничестве, свя́те, боголюбе́зном пребы́в,/ Уте́шителеву си́лу с высоты́ прия́л еси́,/ и́дол низложи́ти пре́лести, лю́ди же спасти́,/ де́моны отгна́ти, неду́ги исцеля́ти./ Сего́ ра́ди почита́ем тя, я́ко Бо́жия дру́га,// Ти́хоне блаже́нне.

Тропарь преподобного Тихона Калужского, глас 4:

́Яко свети́льник пресве́тлый,/ яви́лся еси́ в Росси́йстей земли́,/ преподо́бне о́тче наш Ти́хоне,/ в пусты́ни всели́вся,/ в не́йже преходя́ жесто́кое жи́тельство,/ я́ко безпло́тен, пожи́л еси́,/ сего́ ра́ди и чуде́с дарова́нием обогати́ тя Бог./ Тем и мы, притека́юще к моще́м твои́м, уми́льно глаго́лем:/ о́тче преподо́бне,/ моли́ Христа́ Бо́га// спасти́ся душа́м на́шим.

Кондак преподобного Тихона Калужского, глас 8:

Оте́чества удали́вся, преподо́бне, в пусты́ню всели́лся еси́,/ иде́же жесто́кое житие́ твое́ показа́л еси́/ и, мно́гих доброде́тельми удиви́в,/ дарова́ние чуде́с от Христа́ прия́л еси́./ Те́мже помин́ай нас, чту́щих па́мять твою́, да зове́м ти:// ра́дуйся, преподо́бне Ти́хоне, о́тче наш.

Тропарь преподобного Тихона Луховского, глас 4:

Же́ланием духо́вным в пусты́ню всели́лся еси́/ и, та́мо невозвра́тно ше́ствовав боже́ственными стезя́ми,/ дости́гл еси́ в Небе́сныя оби́тели,/ и ны́не со А́нгелы предстои́ши/ у Престо́ла всех Царя́ Христа́ Бо́га,/ Ему́же приле́жно моли́ся/ поми́ловати град сей и лю́ди,/ ве́рою пра́зднующия пречестну́ю па́мять твою́,// Ти́хоне преподо́бне, о́тче наш.

Кондак преподобного Тихона Луховского, глас 8:

Христо́вою любо́вию уязви́вся, преподо́бне,/ во след Его́ невозвра́тно ше́ствовал еси́,/ посто́м и воздержа́нием плотски́я стра́сти умертви́л еси́,/ бде́нием же и моли́твами вселука́ваго врага́ до конца́ низложи́л еси́/ и слеза́ми, я́ко еле́ем, свещу́ све́тлу себе́ угото́вал еси́;/ те́мже в Небе́сныя оби́тели невозбра́нно вшел еси́,/ иде́же, ра́дуяся, Го́сподеви предстои́ши,/ Ему́же приле́жно моли́ся, мо́лим тя,/ я́ко да ми́лостив нам бу́дет в День стра́шнаго Его́ прише́ствия,/ и да не пребу́дем и мы вне черто́га Христо́ва,/ но да сподо́бит ны одесну́ю Себе́ ста́ти моли́твами твои́ми, преподо́бне,// да зове́м ти: ра́дуйся, богому́дре о́тче наш Ти́хоне.

Святитель Иоанн Златоуст учит нас, что мы, осознав свои недостатки, должны мало-помалу стремиться их исправить. Какие правильные слова! Не в мгновение ока, не наскоком, не посредством бурной и краткотекущей деятельности, а мало-помалу. Мы знаем, что в военной стратегии есть такое понятие, как направление главного удара. Нельзя наступать одновременно по всей линии фронта – никаких сил не хватит, и враг может, разгромив на одном участке наступающие войска, окружить их и победить. Вот так и в духовной борьбе: нельзя наступать широким фронтом, пытаясь все в себе исправить, да еще за короткое время. Нужно научиться выбирать главную цель, а каждый из нас, наверное, знает, какая цель для него главная. Нужно напрягать свои силы, и молиться, и призывать Божию помощь, чтобы исправить тот самый главный свой недостаток, который более всего мешает духовной жизни.

Следующий праздник

Неделя 5-я по Пятидесятнице. Глас 4-й.

через 1 день, 1 июля 2018 г.