Православный церковный календарь. Месяцеслов

24 июня 2018 г. / 7 июля 2018 г., Суббота26 июня 2018 г. / 9 июля 2018 г., Понедельник
25 июня 2018 г. / 8 июля 2018 г., Воскресенье

Церковь почитает и вспоминает

Прмц. Февронии девы (ок. 304).

Блгвв. кн. Петра, в иночестве Давида, и кн. Февронии, в иночестве Евфросинии, Муромских, чудотворцев (1228). Прп. Далмата Исетского (1697).

Сщмч. Василия Милицына пресвитера (1918); прп. Никона Беляева, исп. (1931); сщмч. Василия Протопопова пресвитера (1940).

Чтение за Богослужением

У т р . Е в . 6 - е , Л к . , 1 1 4 з а ч . , X X I V , 3 6 5 3 . Л и т . Р и м . , 1 1 0 з а ч . , X I I , 6 1 4 . М ф . , 2 9 з а ч . , I X , 1 8 . П р м ц . : 2 К о р . , 1 8 1 з а ч . , V I , 1 1 0 . Л к . , 3 3 з а ч . , V I I , 3 6 5 0 ( < s m a l l c l a s s = " t e x t - m u t e d " > Ч т е н и я п р м ц . Ф е в р о н и и ч и т а ю т с я , е с л и е й с о в е р ш а е т с я с л у ж б а . < / s m a l l > ) , и л и б л г в в . к н н . : Г а л . , 2 1 3 з а ч . , V , 2 2 V I , 2 . М ф . , 1 0 з а ч . , I V , 2 5 V , 1 2 ( < s m a l l c l a s s = " t e x t - m u t e d " > Ч т е н и я б л г в в . к н . П е т р а и к н . Ф е в р о н и и ч и т а ю т с я , е с л и и м с о в е р ш а е т с я с л у ж б а . < / s m a l l > ) . Н а с у г у б о й е к т е н и и Б о ж е с т в е н н о й л и т у р г и и п р и с о е д и н я ю т с я о с о б ы е п р о ш е н и я . П о с л е л и т у р г и и ч и т а е т с я м о л и т в а с в я т ы м б л а г о в е р н ы м П е т р у и Ф е в р о н и и М у р о м с к и м ( < s m a l l c l a s s = " t e x t - m u t e d " > С о г л а с н о о п р е д е л е н и ю С в я щ е н н о г о С и н о д а Р у с с к о й П р а в о с л а в н о й Ц е р к в и о т 2 6 д е к а б р я 2 0 1 2 г о д а , в д н и п а м я т и б л г в в . к н . П е т р а и к н . Ф е в р о н и и з а Б о ж е с т в е н н о й л и т у р г и е й с л е д у е т п р и с о е д и н я т ь к с у г у б о й е к т е н и и о с о б ы е п р о ш е н и я ( с м . в « Б о г о с л у ж е б н ы х у к а з а н и я х » ) . 2 9 м а я 2 0 1 3 г о д а С в я щ е н н ы й С и н о д у т в е р д и л т е к с т м о л и т в ы с в в . б л г в в . П е т р у и Ф е в р о н и и д л я в к л ю ч е н и я в б о г о с л у ж е б н ы е ч и н о п о с л е д о в а н и я и п р о ч т е н и я п о о к о н ч а н и и Б о ж е с т в е н н о й л и т у р г и и в д н и п а м я т и с в я т ы х с у п р у г о в ( с м . в « Б о г о с л у ж е б н ы х у к а з а н и я х » ) . < / s m a l l > ) .
Тропарь воскресный 5-го гласа:

Собезнача́льное Сло́во Отцу́ и Ду́хови,/ от Де́вы ро́ждшееся на спасе́ние на́ше,/ воспои́м, ве́рнии, и поклони́мся,/ я́ко благоволи́ пло́тию взы́ти на Крест,/ и смерть претерпе́ти,/ и воскреси́ти уме́ршия// сла́вным Воскресе́нием Свои́м.

Кондак воскресный 5-го гласа:

Ко а́ду, Спа́се мой, соше́л еси́,/ и врата́ сокруши́вый я́ко всеси́лен,/ уме́рших я́ко Созда́тель совоскреси́л еси́,/ и сме́рти жа́ло сокруши́л еси́,/ и Ада́м от кля́твы изба́влен бысть, Человеколю́бче;/ те́мже вси зове́м:// спаси́ нас, Го́споди.

Тропарь преподобномученицы Февронии, глас 4:

́Агница Твоя́, Иису́се, Февро́ния/ зове́т ве́лиим гла́сом:/ Тебе́, Женише́ мой, люблю́,/ и, Тебе́ и́щущи, страда́льчествую/ и сраспина́юся и спогреба́юся Креще́нию Твоему́,/ и стражду́ Тебе́ ра́ди, я́ко да ца́рствую в Тебе́,/ и умира́ю за Тя, да и живу́ с Тобо́ю,/ но я́ко же́ртву непоро́чную приими́ мя, с любо́вию поже́ршуюся Тебе́.// Тоя́ моли́твами, я́ко Ми́лостив, спаси́ ду́ши на́ша.

Кондак преподобномученицы Февронии, глас 6:

Женише́ мой, Сладча́йший Христе́, –/ взыва́ше Февро́ния, –/ не тру́дно ми тещи́ во след Тебе́,/ и́бо сла́дость любве́ Твоея́ ду́шу мою́ наде́ждею впери́/ и красота́ ми́лости Твоея́ се́рдце мое́ услади́/ испи́ти ча́шу страда́ний по Тебе́,/ да досто́йну мя в черто́зе с му́дрыми де́вами/ ликовствова́ти о Тебе́ сопричте́ши./ Те́мже, преподо́бная страстоте́рпице,/ почита́юще по́двиги трудо́в твои́х, мо́лим тя:// моли́ не затвори́тися и нам черто́га две́рем.

Тропарь благоверных князей, глас 8:

́Яко благочести́ваго ко́рене пречестна́я о́трасль был еси́,/ до́бре во благоче́стии пожи́в, блаже́нне Пе́тре,/ та́ко и с супру́жницею твое́ю, прему́дрою Февро́ниею,/ в ми́ре Бо́гу угоди́вше, и преподо́бных житию́ сподо́бистеся./ С ни́миже моли́теся Го́сподеви сохрани́ти без вре́да оте́чество ва́ше,// да вас непреста́нно почита́ем.

Кондак благоверных князей, глас 8:

Ми́ра сего́ княже́ние и сла́ву вре́менну помышля́я,/ сего́ ра́ди благоче́стно в ми́ре пожи́л еси́, Пе́тре,/ ку́пно и с супру́жницею твое́ю, прему́дрою Февро́ниею,/ ми́лостынею и моли́твами Бо́гу угоди́вше./ Те́мже и по сме́рти неразлу́чно во гро́бе лежа́ще,/ исцеле́ние неви́димо подава́ете,/ и ны́не Христу́ моли́теся,// сохрани́ти град же и лю́ди, и́же вас сла́вящих.

Грехи наши искуплены Божественной Кровью. Мы можем преодолеть разрыв между собой и Богом очень быстро, в одно мгновение, принеся покаяние, раскаявшись в грехах и получив в Таинстве Святой Евхаристии прощение этих грехов. Потому что в Таинстве Причащения мы причащаемся той самой Кровью, которая искупила, в том числе, и наш личный грех, тот, в котором мы каемся. Великая милость была явлена роду человеческому, и то отчуждение от Бога, которое господствовало над человечеством от Адама до Христа, более не существует. Но это не значит, что грех автоматически прощается, что мы святы от рождения, что мы можем делать все, что нам заблагорассудится, ссылаясь на то, что Христос искупил грехи. Если б было так, то Святая Жертва Господня поощряла бы наше беззаконие. Но Господь возжелал, чтобы каждый из нас соучаствовал в Его искупительной Жертве. И происходит это через наше раскаяние, через исповедь наших грехов, через Причащение Тела и Крови Спасителя.

Следующий праздник

Седмица 7-я по Пятидесятнице.

завтра, 9 июля 2018 г.