Православный церковный календарь. Месяцеслов

3 июля 2021 г. / 16 июля 2021 г., Пятница5 июля 2021 г. / 18 июля 2021 г., Воскресенье
4 июля 2021 г. / 17 июля 2021 г., Суббота

Поста нет.

Церковь почитает и вспоминает

Свт. Андрея, архиеп. Критского (740). Прп. Марфы, матери Симеона Дивногорца (551). Прп. Андрея Рублева, иконописца (XV). Страстотерпцев царя Николая, царицы Александры, царевича Алексия, великих княжен Ольги, Татианы, Марии, Анастасии и страстотерпца праведного Евгения врача (1918).

Блгв. вел. кн. Андрея Боголюбского (1174). Обре́тение мощей прп. Евфимия Суздальского, чудотворца (1507 или 1512). Мчч. Феодота и Феодотии (108). Сщмч. Феодора, еп. Киринейского (310). Сщмч. Саввы, еп. Горнокарловацкого (1941) (Серб.).

Сщмч. Димитрия Казанского пресвитера (1942).

Галатской иконы Божией Матери.

Тропарь царственных страстотерпцев, глас 4:

Днесь, благовернии лю́дие, светло почтим/ седмерицу честную царственных страстотерпец,/ Христову едину домашнюю Церковь:/ Николая и Александру,/ Алексия, Ольгу, Татиану, Марию и Анастасию./ Тии бо, уз и страданий многоразличных не у́боявшеся,/ от богоборных смерть и поругание телес прия́ша/ и дерзнове́ние ко Господу в моли́тве улучиша./ Сего́ ра́ди к ним с любо́вию возопии́м:/ о святии страстотерпцы,/ гласу покая́ния и стенанию народа на́шего́ вонмите,/ землю Российскую в любви к Православию утвердите,/ от междоусобныя брани сохраните,/ мир мирови у Бо́га испросите // и душа́м на́шим велию милость.

Кондак царственных страстотерпцев, глас 8:

Избраннии Царем царствующих и Господем господствующих от рода царей Российских,/ благовернии му́ченицы,/ муки Душе́вныя и смерть телесную за Христа́ прии́мшии/ и венцы Небесными увенчавшиися,/ к вам, я́ко покровителем нашим милостивым,/ с любо́вию благодарне вопие́м:/ радуйтеся, царственнии страстотерпцы, // за Русь святу́ю пред Богом усерднии моли́твенницы.

Величание царственных страстотерпцев:

Велича́ем вас,/ святии царственнии страстотерпцы,/ и чтим честна́я страдания ваша,/ яже за Христа́ // претерпели есте.

Тропарь святителя Андрея, архиепископа Критского, глас 4:

Пра́вило ве́ры и о́браз кро́тости,/ воздержа́ния учи́теля/ яви́ тя ста́ду твоему́/ Я́же веще́й И́стина,/ сего́ ра́ди стяжа́л еси́ смире́нием высо́кая,/ нището́ю бога́тая,/ о́тче (имярек),/ моли́ Христа́ Бо́га// спасти́ся душа́м на́шим.

Ин тропарь святителя Андрея, архиепископа Критского, глас 1:

Христову Церковь цевницею языка твое́го,/ песнословя умильно, возвеселил еси́,/ богословием же Препетыя Троицы/ славу всем сказал еси́ ясно,/ тем тя, я́ко та́йноглагольника, поем,/ Андрее, пастырю Критский,/ и Велича́ем па́мять твою, // Христа́ славяще, Дивнаго во святых Своих.

Кондак святителя Андрея, архиепископа Критского, глас 2:

Вострубив ясно Бо́жественная сладкопения,/ яви́лся еси́ свети́льник ми́ра светлейший,/ све́том сияя Троицы, Андрее преподобне./ Те́мже вси вопие́м ти: // не престай моляся о всех нас.

Тропарь преподобной Марфы, глас 8:

В тебе́, ма́ти, изве́стно спасе́ся е́же по о́бразу:/ прии́мши бо крест, после́довала еси́ Христу́,/ и де́ющи учи́ла еси́ презира́ти у́бо плоть, прехо́дит бо,/ прилежа́ти же о души́, ве́щи безсме́ртней,// те́мже и со Ангелы сра́дуется, преподо́бная (имярек), дух твой.

Ин тропарь преподобной Марфы, глас 4:

житие́м чистым и любо́вию, яже ко Пречистей Божией Матери,/ стяжала еси́ дар чадородия пресла́вный,/ свети́льника миру, дивнаго Симеона,/ тем тя, Марфо, // я́ко Ма́терь, о чаде веселящуюся, песньми ублажаем.

Кондак преподобной Марфы, глас 2:

В моли́твах Го́сподеви предстоящи,/ Пречистей Деве Богоро́дице пение и хвалы принося́щи,/ Марфо честна́я,/ породила́ еси́ священное отроча,/ Симеона предивнаго, свети́льника всемирнаго, // с нимже моли́ при́сно о всех нас.

Тропарь преподобного Андрея Рублева, глас 3:

Бо́же́ственнаго света луча́ми облистаемый,/ преподобне Андрее,/ Христа́ познал еси́, Бо́жию Премудрость и Силу,/ и иконою Святыя Троицы всему миру проповедал еси́/ Единство во Святей Троице,/ мы же со удивлением и ра́достию вопие́м ти:/ имеяй дерзнове́ние ко Пресвятей Троице, // моли́ просвети́ти ду́ши наша.

Кондак преподобного Андрея Рублева, глас 8:

От юности к Бо́жественней красоте устремляяся,/ чудный иконописец в земли́ Российстей был еси́,/ и, богоносным твои́м учителем поревновав,/ сиянием добродетелей украсился еси́, преподобне Андрее, // темже и яви́ся Церкве нашея похвала и радование.

Тропарь благове́рного князя Андрея Боголюбского, глас 8:

Я́ко благоверен и праведен,/ за любовь Христа́ Бо́га от своих смерть прия́л еси́,/ кровь свою пролияв,/ я́коже пре́жде сродницы твои и страстотерпцы Борис и Глеб,/ ихже кро́вем совопиет и твоя кровь, святе, к Бо́гу,/ я́коже Авеля и Захарии праведных,/ благоверный страстотерпче, великий княже Андрее,/ с нимИ́же Христа́ Бо́га моли́/ о стране нашей, е́же Богоугодней быти // и сыновом российским спасти́ся.

Кондак благове́рного князя Андрея Боголюбского, глас 8:

В мире сем благочестно и праведно пожив,/ моли́твою, милостынею и благостраданием Бо́гу угодил еси́,/ Сего́ ра́ди и Бог по убиении твое́м прослави тя нетлением и чудесы,/ его́же, святе Андрее, моли́/ сохранити отечество твое́ // и всех людей, благочестно тебе́ почитающих.

Быть сегодня христианином трудно. Но можно спросить: а когда было легко? Было ли легко нашим отцам и матерям в страшное безбожное лихолетие, во времена репрессий? Было ли легко в древности, во времена гонений на христиан? Быть христианином всегда трудно, потому что наш путь – это узкий путь, который требует значительного напряжения душевных и физических сил, знаний, умений, опыта, твердых убеждений. Легко идти по широкому пути, но такой путь – это путь страстей, путь бездумного отношения к окружающей действительности, путь, ведущий человека к духовной гибели. Господь же учит нас идти узким путем, ведущим в Царствие Небесное.

Святитель Феофан Затворник. Мысли на каждый день года

( Рим. 6, 11-17; Мф. 8, 14-23). Одному из хотевших идти вслед Господа Он сказал: "Сын Человеческий не имеет, где приклонить голову", а другому, хотевшему прежде похоронить отца, сказал: оставь мертвого; его похоронят другие, а ты иди за Мною. Это значит, что кто хочет идти за Господом, тому не должно ожидать от этого следования на земле никакого утешения, а одних лишений, нужд и скорбей, и что житейские заботы, даже самые законные, не совместны с этим следованием. Надобно отрешиться от всего решительно, чтоб ничто уже не привязывало к земле; затем обречь себя на всесторонние страдания или крест, и снарядившись таким образом идти за Господом. Такова прямая воля Господня! Но кому эта заповедь - апостолам только или всем христианам? Рассуди всякий сам. Отвергнуть себя и взять крест - всем ли сказано? Потом, возлюбить Господа больше отца и матери, братьев и сестер, жены и детей - всем ли сказано? Вывод ясен. Как же быть? Однажды и апостолы предлагали такой вопрос Господу и Он ответил им: "невозможное человекам возможно Богу" ( Лк. 18, 27).
Следующий праздник

Неделя 4-я по Пятидесятнице. Глас 3-й.

завтра, 18 июля 2021 г.